martes, 16 de abril de 2013

Can Gabino


Benvinguts al meu blog:

En primer lloc i per situar-vos us convido a veure aquest video: Passejant per Cervera

I en segon lloc a escoltar aquesta gravació:  La meva primera visita a un Molí d'Oli
El Museu del Molí de l'Oli

En el meu poble podeu visitar el Museu del Molí de l'Oli datat de finals del segle XVI, està situat a la carretera de Benicarló a Sant Mateu en el quilòmetre 14.

El conjunt arquitectònic està format per dos edificis, una torre o casa agrícola i el molí pròpiament dit. La casona te 3 plantes amb forma cúbica, en el seu interior hi ha una instal·lació industrial que era utilitzada fins els anys vint, per a l’elaboració de l’oli d’oliva.
 


 
En la planta baixa es disposen el vestíbul, l’escala i els dos aljubs als quals es te accés des de l’entresòl. La planta primera consta d’una sala principal i altres dues de menors dimensions. El paviment és ceràmic de finals del segle XVI o principis del XVII. La façana consta de portada de mig punt amb dovelles de cadirat. En la planta principal hi ha dues finestres simètriques sobre les quals s’adverteixen les restes d’un matacà o lladronera. La coberta actual és a dues aigües amb estil àrab, les restes dels permòdols remeten a una coberta anterior plana. En la part superior es conserva un rellotge de sola i una inscripció amb la data de 1726, probablement d’alguna reforma.
  
És de gran interès la maquinària antiga del molí "giny". Consta de dos elements principals, la sala de moles del molí i la sala de premses o “ginys” juntament amb altres secundàries. La sala de premses de planta rectangular dividida en dues per pilars de maçoneria, en aquesta nau es troben les dues premses. La premsa més antiga conserva la data de 1606. La nau de molins està dividida en dues parts mitjançant dos arcs rebaixats de carreu sobre pilars.

Altres elements que completen el molí amb la sala de les gerres, l’estable i una altra dependència feta servir com habitatge. 
En el museu podreu observar totes les fases del procés de producció de l'oli.

Clica en aquest enllaç per a veure més informació aquí.El Castell Medieval

Un lloc molt interessant per visitar és el Castell Medieval de Cervera del Maestrat, datat entre els segles X i XII. Aquest municipi està situat al nord de les terres valencianes, està ubicat al mig de la comarca del Baix Maestrat. El castell, com a eix principal, fou seu d’hospitalaris i montesins així com punt estratègic durant la guerra de successió i les guerres carlines.
Amb un passat eminentment agrari, tant agrícola com ramader, el terme s’estructurava mitjançant uns cinquanta masos i corrals, la majoria d’època medieval i moderna, com són el d’Exaudí, Comunyer, Xirosa, d’en Losco, d’en Blaus, etc.

Històricament l’economia s’ha basat en el sector primari mitjançant la producció de blat, vi, garrofes, figues, olives, recentment ametlles i en la pastura d’ovins i cabrits. Altra activitat econòmica d’interès és la producció d’artesania en fusta en diversos tallers.

El seu terreny abrupte i dificultós per a l’agricultura i l’edificació, el converteix en un espai natural idoni per desenvolupar esports diversos: bicicleta de muntanya, senderisme, escalada, algunes varietats de caça, etc.
Jo m’he criat en aquesta terra, tot i que el castell està derruït gairebé en la seva totalitat, els esforços de la Comunitat per reconstruir-lo són d’agrair, i ja s’ha recuperat molta gran part. No obstant el seu interior està molt deteriorat, no és com la majoria de castells, sembla més aviat un camp erm que s’ha deixat de cultivar, un espai abandonat durant segles.

De petits, els meus amics i jo hi pujàvem cada dia i ens hi passàvem hores i hores jugant, antigament el camí de pujada era de terra, com es pot apreciar a la fotografia i un cop a dalt ens llençàvem amb les bicicletes a veure qui arribava abans a baix.Quins records més meravellosos.


Clica en aquest enllaç per a veure més informació aquí.Us agradarà !


Per les meves venes corre sang valenciana, són les meves arrels. Cada cap que retorno a la meva terra, al lloc on vaig néixer sento un formigueig que em recórrer tot el cos, a continuació us en faig cinc cèntims.


Tinc una casa rural a Cervera del Maestrat, província de Castelló de la Plana, a quinze minuts en cotxe de la platja de Peñíscola, Benicarló o Vinaròs i a un minut a peu de la piscina municipal.


Datada del Segle XVI, hi han 4 dormitoris dobles amb calefacció i acurada decoració, bany amb dutxa, lavabo, saló-menjador, amplia cuina equipada amb el confort actual, sala d'estar, safareig, amplia terrassa equipada amb barbacoa i amb estupendes vistes a les muralles del Castell Medieval.
Decorada amb una minuciosa selecció de llums i mobles molt antics, d'estil rústic, alguns restaurats i a la vegada curiosos, peces úniques guardades amb recel.


Està en lloguer per a caps de setmana o per temporades vacacionals, si hi esteu interessats em podeu deixar algun comentari.


1 comentario: